Kuva Wikipediasta.
Nokkonen on puhdistava ja ravitseva monikäyttöinen kasvi, jonka ravintoarvo on todella suuri. Nokkonen on piipitoisuudeltaan 60 kertainen lehtisalaattiin verrattuna, C-vitamiinipitoisuudeltaan viisinkertainen appelsiiniin verrattuna, rautapitoisuudeltaan seitsenkertainen pinaattiin ja kalsiumpitoisuudeltaan kolminkertainen maitoon verrattuna. Nokkosessa on kivennäisiä mm. rauta, kalium, pii, biotiini, fosfori, kromi, sinkki, seleeni yms..
Nokkonen kannattaa kerätä aikaisin, mielellään ennen juhannusta, koska nuorissa kasveissa on eniten vitamiineja. Jotkut suosittelevat keräämään nokkosta joko aikaisin aamulla tai myöhemmin illalla, koska kuuman keskipäivän aikaan ravinteita on kasveissa kuulemma vähiten.
Nokkonen kannattaa kuivata ilmavasti, joko levittämällä laajalle alueelle esimerkiksi trukkilavojen päälle, tai sitomalla kasveja nippuun ja laittaa ne sitten roikkumaan. Myös uunissa tai saunan lauteilla voi nokkosta kuivata ja kuivuminen tapahtuu tietysti lämpimässä paljon nopeammin. Nokkosen varret ovat kuitupitoisia, joten herkkävatsaiselle on hyvä syöttää nokkonen varsineen ja näin tulee koko kasvi hyötykäyttöön.
Kuivatut nokkoset kannattaa murskata mieluiten paperipusseihin ja säilyttää valolta ja kosteudelta suojassa. Myös kannellinen ämpäri käy säilytykseen hyvin, varsinkin jos nokkosta on paljon.
Nokkosta kannattaa syöttää kuureina varsinkin talvella pimeään aikaan. Syöttömäärä on hevoskohtainen, mutta suositus on 1/2 - 1 dl päivässä. Jos hevosella on sydän- tai verisuonilääkitys, tai hevonen on menossa leikkaukseen, on syytä keskustella nokkosen käytöstä eläinlääkärin kanssa. Tiineiden tammojen sekä varsojen ja nuorten hevosten kanssa on suotavaa olla varovainen nokkosen syötön suhteen.
Nokkonen saattaa herkistää ja aiheuttaa allergisia reaktioita, tyypilliset oireet sopimattomuudesta ovat ripulointi ja/tai nokkosrokko (urticaria). Oireita tulee seurata ja soittaa eläinlääkärille, mikäli tilanne näyttää vakavalta. Nokkosen syöttö kannattaa aloittaa pienestä annostuksesta.
Keräämisen jälkeen karsinaan trukkilavojen päälle ja siitä nippuihin.
Vielä en tiedä kuinka paljon näistä tulee valmista kuivaa nokkosmurskaa, kuivuminen on vielä kesken.
http://hevosen.omasivu.fi/millaista-lisaravintoa-hevosellesi-syotat/nokkonen-ravinteikas-tehopakkaus/
http://www.luontoaidinhevoset.com/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Nokkonen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti