torstai 4. joulukuuta 2014

Riesana lihasjumit

Ajattelin nyt tulla kirjoittelemaan sellaisesta vaivasta joka ilmenee Sannilla aina kylmien ilmojen tultua: lihasjumit. Sannin selkä tuntuu olevan hyvin herkkä kylmälle ja sitä saakin loimitella ahkerasti syksystä kevääseen. Tosin herkkis-tammani tarvitsee kesälläkin loimen, mutta hieman eri tarkoitukseen.. Nimittäin pahimmilla ötökkäkeleillä Sanni saa niskaansa kesäihottuma-loimen joka pitää suojassa kiusaavilta ötököiltä, mutta se nyt ei oikeastaan liity tähän asiaan mitenkään.


Heti kun ilmat vähän viileni kesän lopulla (ja samalla alkoivat sateetkin...) Sanni sai sadeloimen päällensä. Silti selkä meni jumiin. Sannilla on loimi yöllä sisälläkin, koska se asustaa ulkokarsinassa jossa on oikeastaan sama astemäärä kuin ulkonakin. Ulkokarsinassa Sanni asuu hengitysongelmien ja pöly-yliherkkyytensä vuoksi, joita ilmeni noin 1,5vuotta sitten... Nykyisin ongelmia ei enää onneksi ole ollut.
Viime aikoina loimitusta on lisätty juurikin selkä-ongelmien vuoksi.
Ratsastaessakin olen kylmemmillä ja sateisilla ilmoilla heittänyt selkään ratsastusloimen, ettei lihakset saa kylmää.

Kaverini valmistuu pian hevoshierojaksi ja tarvitsi vielä kaksi harjoitushevosta. Ilmoitin sitten että multa löytyisi heppoja hierottavaksi ja heti sovittiin ensimmäinen hieronta Sannille. Kuinka kätevää!
Ensimmäinen hieronta oli viikko sitten maanantaina. Sanni oli tuttuun tapaansa alkuun oikea hapannaama, mutta onneksi kaverini tuntee Sannin ennestään niin tiesi että hampaiden naksuttelua ei tarvitse pelätä. Sanni tuntui nauttivan hieronnasta ja oli kovin rennon oloinen ylähuuli pitkällä, mutta tottakai välillä piti vähän hampaita naksutella. Eihän ketään saa luulla että kovis-poni nyt oikeasti hieronnasta nauttisi... ;)
Ongelmakohdat olivat aika hyvin etukäteen selvillä, lähinnä pitkä selkälihas ja ristiselän alue. Hieronnan edetessä selkä pehmeni ihan silminnähden.
Katsottiin vielä venyttely-ohjeita läpi, pääsen sitten itse jumppailemaan Sannia. Olen aiemminkin venytellyt Sannia jonkin verran hierojan ohjeiden mukaan ja mm. "porkkanavenytykset" on meillä hyvin tuttu juttu.

Sanni hierottavana.

Tiistaina hierottiin taas. Selkä oli hieman pehmeämpi kuin ensimmäisellä kerralla reilu viikko sitten, mutta hieman jumissa kuitenkin. Sanni ei ollut hierontojen välissä liikkunut kuin pari kertaa, lisäksi olin venytellyt sen kanssa hieman.
Seuraavalla kerralla otetaan käsittelyyn varmaan Elvikin.

Nyt jatketaan loimirumbaa, venyttelyä, vähän enemmän ja monipuolista liikuntaa ja pian hierotaan taas. Sitten kun meidän "ikuisuus-projekti"=vieläkin vaiheessa olevat kärryt joskus valmistuu (jahka saadaan revittyä jostain aikaa niiden kuntoon laittoon...) niin päästään taas ajelemaankin ja liikunta monipuolistuu entisestään. Ajaminenhan on tosi hyvää ja aika kokonaisvaltaista treeniä hevosen lihaksistolle.

Käykö muilla hieroja säännöllisesti? Onko teillä kylmälle herkkiä hevosia?

2 kommenttia:

 1. Meillä on nuo kaksi hevoskokoista hierottu muutamaan kertaan vuodessa. Kummallakaan ei yleensä ole ollut mitään erikoista, pieniä jumeja siellä tai täällä jotka ovat ihan yhdellä käsittelyllä auenneet. Loistokeksintö on muuten Back on Trackin selänlämmitin! Meillä onkin se vuoroilloin rutiinisti kummankin selässä sisälle tulosta iltaruokintaan ja nyt ei ole kummallaakaan ollut selässä mitään huomautettavaa. Tulee juuri sopivasti myös ristiselän alueelle :)

  Alpo kovin herkästi palelee, ja onkin tarhannut nyt fullneck toppiksella. Ei tuo aavikkorotta oikein tahdo kasvattaa talviturkkia ;) Onneksi loimitus on osunut oikeaan eikä ole kylmä koitunut lihaksiston kohtaloksi (ainakaan vielä).
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin myös että Elvillekin varmaan riittää harvemmat hierontakerrat, ainakaan itse en ole sillä havainnut jumeja oikeastaan missään. Sannin kanssa ajateltiin nyt ottaa muutama kerta hieman tiuhempaan ja sen jälkeen harvemmin kun selkä on hyvässä kunnossa.
   Back on Track selänlämmitin on ollut jo pitkään haaveissa, mutta aina sen osto on vaan syystä tai toisesta siirtynyt... Kuulostaa hyvältä idealta tuo selänlämmitin jokatoinen ilta, varmasti ennaltaehkäiseekin jumeja hyvin. :)
   Meillä ei hevoset ole palelleet kovin herkästi, tosin nuo molemmat lämppärit kasvattavat sellaisen mammuttikarvan että olisi ihme jos herkästi palelisivat. :D

   Poista