perjantai 12. syyskuuta 2014

Elvin ratatreenien aloitus


Olen tässä jonkin aikaa miettinyt (toisin sanoen, olen miettinyt jo muutamia kuukausia enemmän tai vähemmän) hevosilleni kunnollista harjoitusohjelmaa, joka olisi mieluinen sekä itselle että hevosille, sekä myös tehokas että kehitystäkin tapahtuisi. Nyt olen saanut Elvin parin seuraavan kuukauden ohjelmat kirjattua ylös ja tällä kertaa aijon myös noudattaa tuota ohjelmaa! Usein tuppaa käymään niin, että alan noudattamaan jotain ohjelmaa, mutta lopetan sen yhtä pian kuin aloitankin.. Tällä kertaa niin ei tule käymään ja se on lupaus.

Mutta siis, Elvin seuraavaan kahteen kuukauteen tulee sisältymään ratatreenit, joka siis tarkoittaa laukkaamista raviradalla. Eilen teimme ensimmäisen rataharjoituksen.


Kiirekiirekiire !!!

Alkuun kävin maastossa noin kolmen kilometrin harjoituslenkillä kävelemässä ja hölkkäämässä.
Radalla otin vielä pari kierrosta ravia. Ravissa Elvi hölkkäsi rennosti ja rauhallisesti juoksi kuin tuulispää pitkää ravia pää pystyssä... Oli siinä pitelemistä ja kädet oli alkuravien jälkeen jo aivan hellänä pidättelystä. Hyvin on Elvillä vielä muistissa mitä siellä radalla on aikaisemmin kuulunut tehdä.
Alkuravikaahotuksen jälkeen käveltiin hetki ennen ensimmäistä laukkaa.

Otettiin kolme laukkavetoa. Joka kerralla laukattiin kierros (eli 1 kilometri), tai siis vähän päälle kierros kun meidän jarrutusmatkat vähän venyi joka kerralla... Vauhtia oli siis aivan liikaa, mutta eiköhän sekin laukan parantuessa rauhoitu ja kun saan Elvin muutenkin rauhoittumaan radalla niin laukkakaan ei ole kaahaamista. En siis kehtaa edes kirjoittaa tähän mitä sportstrackeri kertoi meidän maksiminopeudeksi.. :D Aina laukkakierroksen jälkeen käveltiin yksi kierros jotta sykkeet laskivat.

Parin laukkavedon jälkeen maltettiin kävellä jo pitkin ohjin.


Otettiin radalle mukaan kastelupullot, joka oli oikein hyvä idea kun laukatessa tuli todella lämmin ja hevonen oli aivan hiessä. En ollut aiemmin käyttänyt kastelupulloja Elvin kanssa, mutta hyvin se kastelu silti sujui. Tuli nyt sitten kätevästi sitäkin hieman harjoiteltua.


Viimeisen laukkavedon jälkeen kävelin kierroksen ja sitten ravasin vielä kierroksen. Vielä loppuraveissakin Elvi tarjoili alkuun laukkaa, sillä kun tuntuu tuo laukkavaihde jäävän nykyään helposti päälle.. Lopuksi käveltiin reilu puoli kierrosta radalla. Radalta poistumisen jälkeen tulin alas selästä ja talutin Elvin tallille, jossa tamma sai hörppiä elektrolyyttimelassimehua ja sai linimentit jalkoihinsa.


Loppukäyntejä.

Harjoitukseen meni alku- ja loppuverkkoineen noin 1h 20min. Pituutta koko ratsastukselle tuli noin 16 kilometriä. Aivan tarkkoja lukuja en tähän nyt valitettavasti pysty kirjoittamaan, kun alkuun oli hieman ongelmia sportstrackerin kanssa.
Ihan tyytyväinen olen tähän harjoitukseen, vaikka olikin liikaa vauhtia. Elvi keräsi radalla kierroksia aivan älyttömästi, mutta se oli arvattavissa, onhan se sentään juossut kilpaa vielä vuosi sitten. :)
Laukkatreenit saavat jatkoa ja toivotaan huimaa kehitystä. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti