torstai 21. elokuuta 2014

Alkuviikon kuulumiset.

Maanantai:

Sanni sai pitää vapaapäivän, kun sunnuntaina oltiin koulukisoissa. Ajattelin lähteä Elvin kanssa lenkille. Elvillä oli ollut noin viikko vapaata, kun yksi kenkä oli pudonnut ja kavio oli hieman lohjennut. Kengittäjä kävi lauantaina ja sunnuntaina kävimmekin pienen lenkin ratsain.
Hain Elvin tarhasta ja tallissa huomasin oikean takajalan (varsinkin kintereen) turvonneen aika paljon. Vein Elvin pesupaikalle ja pesin jalat, meillä tarhat ovat tällä hetkellä todella mutaisia... Huomasin kintereen etupuolella pienen haavan, josta turvotus luultavasti johtui. Putsasin ja paketoin haavakohdan, ettei siihen menisi pöpöjä kun kärpäsetkin siinä kovasti pörräsivät. Haava oli sinäänsä hyvässä kohdassa, että siihen sai hyvin kiedottua pintelin niin, ettei se heti valu pois paikaltaan. Laitoin jalkaan myös pariksikymmeneksi minuutiksi jäät, jos turvotus hieman laskisi, mutta niistä ei tuntunut olevan hyötyä. Onneksi Elvi ei sentään ontunut, vaikka turvotusta jalassa olikin. Elvi sai jäädä yöksi karsinaan.

Haava ei ollut iso, mutta turvotusta oli silti kintereestä vuohiseen asti.

Haavatarvikkeita.

Jalka paketissa!

Miten te toimitte hevosten haavojen ja ruhjeiden kanssa? Millaisia haavan hoitotoimenpiteitä teillä on?


Tiistai:

Sannin lenkkipäivä! Ajattelin tehdä hieman pidemmän lenkin nyt, kun myöhemmin ei oikein kannata, jos sinne matkakisoihin nyt 30.8. päästään lähtemään. Pidempiä lenkkejä kun ei kannata liian usein tehdä, hevosen pitää saada palautua lenkkien välissä kunnolla. En etukäteen ihan hirveästi suunnitellut millaisen lenkin ratsastamme, lähinnä mietin vain suurinpiirtein kilometrit ja keskinopeuden. Kilometritavoitteena noin 20 ja keskinopeus suurinpiirtein 10 km/h. Elvi sai pitää vapaapäivän vielä, putsasin haavan taas ja paketoin jalan uudelleen.
Lenkki meni hyvin, aika tasaista vauhtia mentiin koko matka, käyntiä ja hölkkää. Sanni oli oikein pirteällä tuulella ja taas jännitettiin postilaatikoita ja muita "pelottavia" asioita. Olen kuitenkin hyvin ylpeä kun Sanni uskalsi mennä valtatien alikulkusillan ali, vaikka sekin pelotti kovasti ja hetken aikaa keskustelimme siitä, jatkammeko matkaa mihin suuntaan, Sanni kun oli sitä mieltä että ehdottomasti käännymme heti kotiin ja itse olin hieman erimieltä asiasta. Viimeksi tuossa kohdassa hyppäsin hetken keskustelun jälkeen alas selästä, kun Sanni tuntui tarvitsevan hieman enemmän rohkaisua. Nyt päästiin sillan ali ratsain, vaikka sillan yläpuolella meni kaikenlaisia moottorivempaimia moottoripyörästä rekkaan.
Kävimme katsastamassa pari uutta pikkutietä, josko siellä olisi uusia hyviä treenimaastoja. Harmillisesti kaikki tiet päättyivät liian nopeasti joko umpikujaan tai asvalttitiehen. En sitten viitsinyt lähteä enempää tutkiskelemaan pääsisikö kiertämään jonkun lenkin, ettei aina tarvitsisi kääntyä ympäri. Pitää joskus paremmalla ajalla ja kartan kera käydä tutkimassa. :)
Loppulenkistä tuli vielä traktorikin vastaan lana perässään. Hetken mietin, kääntyisimmekö ympäri, niin kuin oikeastaan joka kerta ellei ole mahdollisuutta jäädä odottelemaan esimerkiksi johonkin sivutielle että traktori pääsee ohi. Sanni pelkää traktoreita ja rekkoja. Tällä kertaa kuitenkin päätin, että vastaantulevaa traktoria ei tarvitse lähteä karkuun. Sanni koitti kääntyä takaisin tulosuuntaan, mutta uskoi kyllä heti että on jatkettava menosuuntaan. Traktorikuski pysäytti traktorinsa ja me suorastaan viiletimme sen ohi, Sannia jännitti kovasti ja minä yritin heilauttaa kättäni kiitokseksi kuskille, mutta se ei oikein onnistunut kiireisen hevosen selässä.. :D
Hyvin meni siis, Sanni oli todella pirteällä tuulella koko lenkin ajan ja lenkin tavoitteet täyttyivät oikein hienosti. Tallille päästyämme mittasin sykkeen heti satulan pois ottamisen jälkeen (varmaan minuutti-pari pysähtymisen jälkeen), tulos oli 60 iskua minuutissa. Ihan kelpo siis heti lenkin jälkeen. Mittasin sykkeen vielä noin 7 minuuttia ensimmäisestä mittauksesta ja tulos oli silloin 48.

Tässä vielä Sports Trackerin yhteenveto lenkistä:
Kesto 02:02:08
Matka 19.80 km (Tavoite noin 20km)
Keskinopeus 9.7 km/h (Tavoite noin 10 km/h)
Maksimi nopeus 22.0 km/h

Kuinka pitkiä lenkkejä teette hevostenne kanssa? Onko teillä Sports Tracker käytössä? Mittaatteko sykkeitä?


Keskiviikko:

Elvin jalka oli jo paljon parempi, ei turvottanut enää läheskään niin paljoa kuin maanantaina. Elvi saikin siis lähteä mukaamme kun käytiin Sannin kanssa pieni verryttelylenkki. Satuloin Sannin ja otin Elvin liinan päähän. Menimme lyhyen ja kevyen lenkin. Lenkin pituus oli noin 3,5 kilometriä ja aikaa tuohon meni 35 minuuttia. Pääasiassa vain käveltiin, yksi rento ravipätkä otettiin, muuten käyntiä. Sanni oli todella pirteä, ei tuntunut painavan edellispäivän lenkki ollenkaan.
Tammat toimivat hyvin tuollakin tavalla. En ole siis ennen mennyt ratsain niin, että Elvi olisi käsihevosena. Kärryjen perässähän Elvi on meillä juossut aiemminkin. Aikoinaan mentiin Prinsun ja Sannin kanssa silloin tällöin niin, että olin itse Prinsun selässä ja mulla oli Sanni liinan päässä. Todella kätevää jos on vaikkapa jotain kiirettä ja silti haluaisi liikuttaa molemmat hevoset jollain tavalla. :)

Bongattiin sateenkaari. :)

Elvi kuvattuna Sannin selästä. Osuttiin sitten juuri pahimpaan kaatosateeseen kun lähdettiin tallista..


Oletteko te muut ottaneet käsihevosia mukaan lenkeillenne? Miten ovat toimineet?


Torstai:

Ihana syksy, ihanat mutatarhat...

Torstaina, eli tänään, ratsastin Elvin kentällä. Sanni sai pitää vapaapäivän. Pyörittiin Elvin kanssa kentällä tunnin verran. Alkuun paljon käyntityöskentelyä. Ravi sujui alusta lähtien vasempaan kierrokseen todella rennosti, oikeaan kierrokseen jouduttiin käyttämään enemmän aikaa, että rentous löytyi. Elvi on huonompi ratsastaa oikeaan kierrokseen, eron tuntee selvästi kun hevonen ei edes taivu siihen suuntaan kunnolla. Tämä pakollinen tauko kenttätyöskentelystä ei ollut kovin hyvä, mutta näille ei aina mahda mitään ja positiivisena voin sanoa, että on Elvi ollut pari kertaa kehnompikin ratsastaa.
Otettiin laukat ensin oikeaan kierrokseen. Oikea laukka on Elvillä aika huono vielä ja usein se tarjoaa oikeaan kierrokseenkin mieluummin vasenta laukkaa. Muutamia laukannostoja tehtiin niin, että saatiin oikea laukka ja sitten vaihdettiin suuntaa. Vasen laukka on paljon parempi, se nousee hyvin ja pyörii kivasti. Vasemmassa laukassa hevonen tuntuu olevan paljon paremmin kontrollissa kun siihen suuntaan laukka on paljon tasapainoisempaa. Eiköhän siitä oikeasta laukastakin hyvä tule, kun ajan kanssa sitä harjoitellaan. :)
Ravit sujuivat hyvin laukan jälkeenkin, vaikka laukassa Elvi tuntui hieman kiireiseltä.
Oikein kivasti meni siis, varsinkin siihen nähden että sitä kenttätaukoa tosiaan on kertynyt jo liian monta päivää... Täytyy nyt vaan jumpata kentällä useammin niin Elvikin notkistuu. :)

Kentällä kera Elvin.

Nyt tarkkana! Naapurissa hirnui joku!Neposta ei kurakelit haittaa!

2 kommenttia:

 1. Moikka! Löysin tänne siis sun linkityksen kautta mun blogissani. Blogisi tuntuu tosi mielenkiintoiselta ja erilaiselta piristykseltä lämppäriblogeihin, sillä teet paljon juttuja 'ravinäkökulmasta' eli käsihevonen mukana lenkillä, kärryilyä ja sykkeiden mittaamisia :)

  Mulla on Benny ollu kerran tiuhtissa kärryillä ja se meinasi olla vähän vauhdikasta, kun ajohevosena oli putte. Itse en ole uskaltanut ratsain pitää käsihevosta, vain kärryillä mutta silloin sitäkin enemmän. Aivan mielettömän kätevää se kyllä on :)

  Jos toivomuksia saa heittää niin videopostausta kenttätyöskentelystä olisi mukava nähdä molemmilta tammoilta :) Jään seuraamaan ja liityin lukijaksikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitoksia. :) Hevoseni ovat olleet pari vuotta ratatallilla ja ehkä se tosiaan vähän näkyy treenaamisessa, aikaisemmin ratsutallilla ollessa ei paljoa kärryilty eikä tosiaankaan ollut käsihevonen lenkillä mukana. :) Nykyään treenaaminen on paljon monipuolisempaa! Sykkeiden mittaaminen on alkanut sen jälkeen, kun hurahdin treenaamaan hieman enemmän matkaratsastuspainotteisesti. Vielä ei matkakisoissa olla käyty, mutta ensi lauantaina olisi tarkoitus startata sitäkin lajia ensimmäistä kertaa. :)

   Pari kertaa oli turhan vauhdikasta menoa kun menin ratsain Prinsun (pv) kanssa ja Sanni (lv) käsihevosena, tuntui lämppärillä olevan paljon enemmän meno päällä ja askellus oli hieman pidempää kuin puoliverisellä. :) Tuo lv-lv kombo tuntui juuri sopivalta kun viimeksi tosiaan ensimmäistä kertaa sitä testattiin.

   Kiva kun esitit toivomuksenkin, ne on aina tervetulleita. :) Tuon voisin kyllä toteuttaa, kun vain saan jonkun kuvaamaan. Pitää vain testata miten onnistuu, kun pitää kuvata kännykällä... Mukavaa kun jäät seuraamaan. :)

   Poista