perjantai 27. kesäkuuta 2014

Suunnittelua ja mietteitä hevosten liikutuksesta...

Olen tässä hetken aikaa jo yrittänyt suunnitella hevosilleni sopivaa viikkosuunnitelmaa. Ongelmani on, että suunnittelen kyllä paljon kaikenlaista, mutta toteutus jääkin sitten aika kehnoksi.. Nyt täytyisi ryhdistäytyä tämän suhteen ja saada hevosille kunnolliset treeniohjelmat mitä lähteä testaamaan jotta lisää tulosta syntyisi.


Sanni:


Sannin kanssa ollaan oikeastaan aina, viimeiset melkein 9 vuotta menty aikalailla fiiliksen mukaan liikutuksien suhteen ja se onkin ollut ihan ookoo tapa meille. Ei me todellakaan mitään huippuja olla, mutta ihan tyytyväisiä omaan tekemiseen ainakin pääsääntöisesti. :) Nyt olen koittanut opiskella mahdollisimman paljon kaikkea matkaratsun treenaamisesta ja ollaankin tehty jonkin verran hieman enemmän tuon lajin mukaista treeniä, koska se kiinnostaa nyt kovasti. Tokihan matkaratsastuksessa alkuun pääsee lyhyemmillä matkoilla ihan peruskuntoisella ja terveellä hevosella, mutta olen silti halunnut testimielessä tehdä esimerkiksi vauhtikestävyysharjoitteita raviradalla.


Sannin liikunta on aika monipuolista: ratsastetaan kentällä ja maastossa, juoksutetaan liinassa ja välillä vapaana, ajetaan kärryillä rentoa hölkkälenkkiä ja välillä hieman vauhdikkaampaakin, käydään kävelyillä ilman satulaa sekä taluttaen, ohjasajoakin on tullut harrastettua, tosin viime aikoina se on valitettavasti unohtunut. Yritän pitää liikunnan monipuolisena, ettei hevonen kyllästy työntekoon ja monipuolisuus on itsellekin mielekkäämpää kuin pelkkä kentän kiertäminen päivästä toiseen. Sanni on myös ainakin 2 kertaa viikossa täysin vapaalla, silloin se saa olla tarhassa koko päivän (tosin tällä hetkellä hevoset ovat yötä päivää ulkona). Sannille tuntuu vapaapäivät tekevän vain ja ainoastaan hyvää. Vapaapäivinä saatetaan silloin tällöin tehdä vähän venyttelyä tallin käytävällä (venytetään kaulaa porkkanataivutuksilla ja kaikki jalat venytetään "joka suuntaan" hevoshierojan antamin ohjein).En ole vieläkään saanut suunniteltua kunnollista viikko-ohjelma pohjaa Sannille, vaikka tätä olen miettinyt jo monta päivää. Jotenkin tuntuu kuitenkin että tuon hevosen kanssa fiilis pohjalta eteneminen on ihan hyvä tapa, varsinkin kun suunnitelmissa ei ole tehdä siitä väkisin mitään huippu matkaratsua, vaan hevosen ehdoilla edetään. Jos sitä ei huvita, niin ei väkisin.Heinäkuussa olisi tarkoitus kokeilla matkaratsastuksessa kilpailemista ensimmäisen kerran. Tavoitteena saada hyväksytty tulos kaikesta varmasta hermoilusta (sekä hevosen että ratsastajan...) huolimatta. Tärkein tavoite on kuitenkin saada kivoja muistoja ja mahdollisesti ehkä oppia uutta. :) Noiden kisojen jälkeen varmaan sitten mietitään jatkoa tarkemmin, otetaanko joku suunnitelma käyttöön vai mennäänkö niin kuin tähänkin asti.


Elvi:


Elvin kanssa olemme tutustuneet jo melkein kaksi kuukautta. Sen kanssa ei ole mitään suurempia suunnitelmia vielä, nyt aluksi opetellaan rauhassa ratsastuksen saloja ja yritetään saada menoa tasaisemmaksi. Elvi osaa perusasiat, eli kaikki askellajit onnistuu selästä käsin (vauhdista tosin saatetaan olla hevosen kanssa aika usein eri mieltä) ja jarrut löytyy ainakin yleensä melko varmasti ja peruuttaakin se osaa. Oikeastaan muuta ei olla vielä kokeiltukaan, en halua kiirehtiä näiden asioiden kanssa ettei tulisi hätäilyn takia takapakkeja.


Suunnittelin että Elvin kanssa työskenneltäisiin jatkossa ainakin 3 kertaa viikossa kentällä, joista yksi kerta olisi puomi/kavalettiharjoittelua (Elvi pelkää puomeja, joten aloitetaan ihan rauhassa ettei tule mitään traumoja), yksi kerta perus "läpiratsastus" ja yksi kerta mahdollisesti enemmän vain pelkkää käyntityöskentelyä, koska siinä Elvi menee huomattavasti rennommin ja taipuisammin kuin muissa askellajeissa ja samalla olisi tarkoitus opetella myös rauhoittumista ja keskittyä kunnolla. Kerran viikossa juoksuttaisin Elvin liinassa ja/tai irtona. Ja ainakin kerran viikossa käytäisiin maastossa. 1-2 vapaa päivää viikkoon.


Tällaista suunnitelmaa ja suunnittelemattomuuttakin täällä. Onko teillä muilla selvät viikko-ohjelmat hevostenne kanssa? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti